wtorek, 21 stycznia 2014

Kotlety z ryżu

W naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się różnorodne potrawy, by tym samym dostarczyć organizmowi potrzebnych wartości odżywczych. Dlatego zastąpmy zwykłe ziemniaki kaszą lub ryżem.
Ryż pod względem odżywczym jest na pewno zdrowy dla beztlenowców oraz osób cierpiących na problemy gastryczne. Dostarcza nam potasu i witaminy E . Od  dawna stosowano go w leczeniu chorób nerek, nadciśnienia tętniczego , cukrzycy. Jedzmy więc również ryż. Polecam dziś danie z ryżu , być może wam również posmakuje.

Jarskie
Tak to wygląda


Potrzebujemy

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu , lub dwa woreczki
  • 2 jajka ugotowane na twardo, 1 surowe
  • 2 łyżki koperku
  • łyżka masła lub oleju
  • bułka tarta, sól pieprz
Jak robimy

Jajka drobno posiekać i wymieszać z ryżem , dodać jako surowe , łyżkę masła lub oleju, siekaną zieleninę, sól , pieprz i dobrze wyrobić.. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na tłuszczu  z obu stron. Podawać z pikantnym sosem  pomidorowym,  grzybowym i surówką.

SMACZNEGO 

Prześlij komentarz