niedziela, 19 stycznia 2014

Słodki deser z kaszy jaglanej


Trochę zapominamy,jak dożo wartości odżywczych  możną czerpać jedząc kasze. Szkoda,że niektórzy nie znają już ich smaku. A przecież nasi dziadkowie, pradziadkowie,dzięki temu ,że w swojej diecie mieli sporo rożnych kasz,byli silni i zdrowi. Piramida naszego codziennego żywienia wymienia produkty zbożowe na samym dole. Mimo że wiemy, co nam służy, to w pospiechu dnia codziennego zapominamy , nie mamy czasu  na produkty z kasz. W zapomnienie poszła już kasza jaglana, a tak naprawdę to własnie ona, jest najzdrowsza ze wszystkich.

Jest to swojego rodzaju bomba witaminowa. Dostarcza witamin z grupy B, zawiera lecytynę i posiada więcej soli mineralnych od innych kasz. Zawiera również wysoki poziom białka i  węglowodany w złożonej postaci. Jest lekko strawna ,nie powoduje wzdęć. Jeśli będziemy spożywać kaszę jaglaną poprawi się nam wygląd włosów ,skóry i paznokci,dzięki zawartemu w niej krzemowi.Może  być stosowana  przy dietach oczyszczających.

Myślę,  że wyjaśnia się już nam  sekret zdrowego pradziadka ,który po zjedzeniu porządnej michy kaszy okraszonej słoniną ,mógł cały dzień pracować na polu  i to z dużą witalnością.

Polecam zatem kaszę jaglaną ,dziś w wydaniu słodkim.

deser z kaszy jaglanej

Czego potrzebujemy
  • Szklankę kaszy jaglanej
  • dwie szklanki wody
Mus Jabłkowo- owocowy
  • ok 5-6 jabłek
  • łyżka cynamonu
  • suszone śliwki , rodzynki , daktyle (po kilka)
  • miód lub cukier  do posłodzenia
Kaszę zalewamy wodą i pod przykryciem gotujemy, aż spęcznieje wchłonie wodę. Wyłączamy gotowanie i zostawiamy jeszcze na ok 20 min.
Gotową  przerzucamy do półmiska 




Jabłka kroimy na drobno dodajemy do garnka podlewamy wodą ,wrzucamy rodzynki i pokrojone daktyle,  śliwki. dusimy mieszając  ,aż jabłka się rozgotują. Słodzimy do smaku dodajemy cynamon. Powstanie taka oto masa:




Łączymy wszystko z kaszą i gotowe. Smaczne,zdrowe, pożywne  


SMACZNEGO

Prześlij komentarz