poniedziałek, 20 stycznia 2014

Tort, który zachwyci....

Torty to piękno wśród wypieków, odpowiednio udekorowane cieszą wzrok. Jednak cała poezja smaku wydobywa się ze środka tortu, dlatego warto poświecić mu serce , czas i duszę. Oczywiście tylko w przenośni.
Tak naprawdę każdy z nas tworząc to dzieło, stara się, dlatego uważam ,że każdy tort jest niepowtarzalny.
Przepis z książki: 120 Przepisów na Święta.



Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka 
  • 20 dag cukru 
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 15 dag maki 
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 3 puszki brzoskwiń po 425 ml
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 375 ml jogurtu
  • 300 ml wina musującego
  • 725 ml kremówki
  • 1 torebka galaretki brzoskwiniowej
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  •  5łyżk cukru
  • cukier waniliowy
Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag cukru,  jedną torebkę cukru waniliowego. Wlać żółtka , starannie wymieszać. Mąkę i proszek połączyć z masą. masę wlać do okrągłej formy wyłożonej papierem. Piec ok. 25 min w 200 C., ostudzić.

Przygotować krem:  3 połówki brzoskwiń  osączyć,  zmiksować na gęsty przecier. Jogurt utrzeć z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym stopniowo dodawać wino musujące. Żelatynę namoczyć, rozpuścić.  Połowę wymieszać z musem brzoskwiniowym, resztę bardzo powoli połączyć z masą jogurtową. obydwie masy schłodzić w lodówce.
 375 ml kremówki ubić n  sztywno, wymieszać z tężejącym kremem jogurtowym, 2/3 zostawić na cieście , n wierzchu ułożyć kleksy z musu. Delikatnie pociągnąć widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Torcik odstawić  na noc do lodówki.
Pozostałe brzoskwinie osączyć. Owoce ułożyć na cieście . Galaretkę  wymieszać ze szklanką zalewy brzoskwiniowej , zagotować połać po cieście. posypać migdałami. Brzegi posmarować ubitą śmietaną.  Dodatkowo można ozdobić strużkami  gorącej czekolady.

SMACZNEGO



Prześlij komentarz