sobota, 21 czerwca 2014

Ciasto wiśniowe

Pomysł na ciasto własny, ale powstał na bazie  połączenia różnych przepisów. W rezultacie wyszło pyszne, winne ciasto wiśniowe.



SKŁADNIKI:
Ciasto:

  • biszkopt jasny, przepis dowolny.
Masa:
  • pół kilograma wiśni drylowanych ( świeże lub mrożone)
  • trzy  kisiele wiśniowe słodzone
  • jedna galaraetka wiśniowa
  • 750 mil soku wiśniowego
  • poł kostki masła
WYKONANIE: 
 Sok gotujemy odlewając   pół szklanki  do wymieszania kisieli. Dodajemy do wrzątku, mieszamy. Do gorącego dodajemy szklankę zmiksowanych wiśni. Całość rozdzielamy na połowę. Do jednej części dodajemy masło i miksujemy z gorącą masą.



Upieczony biszkopt przekroić na pół. Dodać masę bez masła, na wierzch masa z masłem. Na to wiśnie oraz galaretka. Ostudzić w lodówce.




SMACZNEGO
Prześlij komentarz