piątek, 13 czerwca 2014

Kruche ciasto z truskawkami


Czas na świeże  truskawki idealny, dlatego  dziś smaczne, kruche  ciasto z truskawkami. Polecam!




SKŁADNIKI:
Kruche ciasto
  •  1/2 kilograma mąki
  • 1 margaryna
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 5 zółtek
  • łyżka smalcu
  • ok 1 kg. truskawek
Piana z białek
Białka z pięciu jaj ok. szklanka cukru  kryształ -ubić.

WYKONANIE:
Mąką połączyć z proszkiem do pieczenia, margaryną i smalcem (posiekać). Dodać zółtka i zagnieść ciasto.
2/3 ciasta wyłożyć na blszkę, pozostałą część schłodzić w zamrażarce. Na ciasto wyłożyć truskawki, polać ubitą pianą z białek. Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. Piec w temperaturze  180 stopni ok 60 min.

SMACZNEGO!




Prześlij komentarz