niedziela, 14 września 2014

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Urodzaj śliwek sprzyja  wykorzystaniu ich  na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiaj polecam ciasto drożdżowe ze śliwkami. Naprawdę bardzo proste , nie wymaga specjalnych umiejętności podczas robienia ciasta drożdżowego.




SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg maki pszennej
  • 3 jajka
  • 50g drożdży 
  •  1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1/2  szklanki cukru
  • 1  cukier  wniliowy
  • ¼ łyżeczki soli 
  • 1 kg śliwek węgierek



 WYKONANIE:

Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką mąki, łyżeczką cukru i odrobiną soli. Poczekać aż trochę wyrosną.  Jedno jajko i dwa żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę. Następnie wlać drożdże, mleko i roztopione ciepłe masło. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką tak, by składniki się połączyły. Ciasto będzie nieco rzadkie. Odstawić chwilę do wyrośnięcia. 
Śliwki przekroić na pół, wyjąc pestki, ułożyć na cieście powciskać. Poczekać, aż ciasto jeszcze podrośnie. Można  na wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika ok 200 stopni C. Piec 45-50 min.




 SMACZNEGO



Prześlij komentarz