wtorek, 16 września 2014

Śledzie po żydowsku


Jeżeli lubimy śledzie  to moja propozycja na pewno zaspokoi wasze smaki. Polecam śledzie przyrządzone  inaczej niż tradycyjnie. Zapewniam ,że pyszne.


SKŁADNIKI

  • 5 cebul
  • 1 kg. płatów śledziowych
  • mała paczka rodzynek
  • pół słoiczka koncentratu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • cukier do smaku
  • olej 1 łyżka


WYKONANIE

 Śledzie wymoczy, dobrze robić to w mleku. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać skroić w piórka. Dusić na oleju , nie doprowadzić do zeszklenia.Jak cebulka będzie miękka dodać rodzynki i jeszcze pod przykryciem podusić z 5 min. Ostudzić, dodać koncentrat, musztardę i cukier do smaku, powinno być winne.

W słoju układać śledzie przekładając grubą warstwą  cebulki. Takie  śledzie najlepiej smakują po kilku dniach.

SMACZNEGO


Prześlij komentarz