czwartek, 18 września 2014

Szarlotka niezawodna

Szarlotki często królują w naszej kuchni , w mojej również. Chodzi o to ,że jest mało wymagająca, a jak mamy dobry przepis na ciasto, to zawsze się uda. Prezentuję taki własnie przepis.




SKŁADNIKI

  • 1 kg. jabłek
  • 1/2 kg. mąki pszennej
  • 1 margaryna
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4  szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 żółtek
Na bezę białka z pięciu jajek i pół szklanki cukru.

WYKONANIE

Jabłka obrać pokroić na małe kawałki. Nie ścieram jabłek na tarce, ponieważ takie w kawałkach lepiej smakują. Mąkę posiekać z margaryną, smalcem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zagnieść ciasto, 3/4  ciasta wyłożyć na blaszkę. Resztę schłodzić w zamrażarce. Jabłka wymieszać  z cukrem i cynamonem, rozłożyć na cieście. Schłodzone ciasto zetrzeć na drobnej tarce na górę ciasta. Piec ok 60 min w temperaturze  200 st. C








SMACZNEGO

Prześlij komentarz