czwartek, 9 października 2014

Drożdżowe z pieczarkami

Bardzo dobra przystawka doskonale pasuje na różne spotkania  jako dodatek do barszczyku. Polecam.



SKŁADNIKI

Ciasto: 


  • 40 g drożdży 
  • 500 g mąki 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1/2 szkl mleka 
  • 250 g masła 
  • 2 jaja 
  • szczypta soli 

Farsz: 


  • ok. 600 g pieczarek 
  • 1-2 cebule 
  • 2 łyżki mąki (raczej płaskie) 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko (białko do posmarowania wierzchu) 
  • sól, pieprz 
  • olej


WYKONANIE

Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na ok. 1 cm. Pokroić na pasy 30x10 cm i na środek każdego nałożyć farsz.  Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać mąkę, jajka, stopione i ostudzone masło oraz sól. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotować farsz:
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem do miękkości. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w ok. 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać do farszu, zagotować. Połączyć ze śmietaną, żółtkiem oraz przyprawami (sól, pieprz). 

Paski zwinąć w rulon (od dłuższej strony), lekko spłaszczyć. Pokroić na 3-4 cm. paszteciki.  Posmarować białkiem. Piec 20 w 200C

SMACZNEGO
Prześlij komentarz