niedziela, 26 października 2014

Imbir zdrowie w twoim domu

Imbir nie zawsze jest doceniany w naszej kuchni. Może kojarzy się z piwem imbirowym, ciasteczkami. A przecież jest to przyprawa, która należny do najstarszych oraz najcenniejszych przypraw dalekiego Wschodu. Korzeń świeżego imbiru możemy kupić w naszych sklepach.

 Dobry jest zarówno ten świeży, jak również sproszkowany.

Skład olejku eterycznego zwanego zingiberolem sprawia, że aromat tej przyprawy jest intensywny     i trochę słodki.

Dodatkowe substancje żywicowe takie jak: gingerol i zinferon dodają przyprawie  lekko gorzkiego  i palącego smaku.



Jakie właściwości ma imbir:


  • .Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędne i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
  • Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową,  poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
  • Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. 
  • Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
  • Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
  • Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
  • Olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
  • W Azji uważany za afrodyzjak.
  • Jest doskonały w postaci herbatki pitej 2-3 razy dziennie, w celu ogólnego oczyszczania organizmu od toksyn, po kuracji antybiotykowej oraz w czasie intensywnego odchudzania się przez osoby otyłe i z nadwagą.











Aromantyczna herbatka z korzenia imbiru


  • ok. 5 cm obranego korzenia imbiru,
  •  miód, 
  • woda
  • cytryna

Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu. odrobinę soku z cytryny. Napar z imbiru podawać w filiżankach.

Herbatka wypijana na noc zlikwiduje bezsenność. Wypita rano pomoże w ciągu dnia, w podejmowaniu trafnych decyzji.

SMACZNEGO
Prześlij komentarz