sobota, 25 października 2014

Racuchy z jabłkiem i rodzynkami

Racuchy traktuję jako danie na kolację, podwieczorek -coś na słodko. Dla mnie to typowa                   "zachcianka" kulinarna. Pada hasło: - A może zrobimy racuchy?  Tak też powstały takie sobie racuchy. Chociaż dzisiaj dodałam do nich jeszcze rodzynki. Smak tych ostaniach jest wyczuwalny     i dodaje racuchom trochę wyszukanego smaku.


 SKŁADNIKI

  • 1/2  kg. mąki
  • 3 dag. drożdży
  •  mleko
  •  sól , cukier, cukier puder 
  • 3 jajka
  • garść namoczonych w  wodzie  rodzynek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 jabłka





WYKONANIE

Rozrabiamy drożdże z jedną łyżką maki, 1 łyżeczką cukru, szczyptą soli i odrobiną mleka. Powinniśmy otrzymać konsystencję słodkiej śmietanki. Odstawiamy , czekamy aż drożdże podrosną.
Do mąki dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże i tyle mleka, aż otrzymamy dość zwartą i gęstą masę, ale taką, która lekko spływa z drewnianej łyżki.
Wsypujemy namoczone wcześniej w  wodzie rodzynki. Dodajemy również starte na tarce jabłka posypane cynamonem i łyżką cukru. Jabłka puszczą sok, należy go odcisnąć. Mieszamy. Odstawiamy jeszcze na ok 10 min. Po tym czasie kładziemy porcje na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron  na  średnim ogniu. Osączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.




SMACZNEGO
Prześlij komentarz