niedziela, 26 października 2014

Sernik z musem malinowym

 Serniki lubię w każdym wydaniu , ale ten z musem malinowym smakuje wyśmienicie.



Porcja na małą blachę

 SKŁADNIKI


  • 1 kg twarogu gotowy- wiaderko lub dwukrotnie zmielony
  • 100 g serka homogenizowanego
  • 5 jajek
  • ½ kostki masła (100 g; stopione)
  • ½ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g herbatników ciemnych 

Mus owocowy:

300 g malin (świeże/mrożone)
3 łyżki cukru


WYKONANIE


Twaróg ucieramy z cukrem, dodajemy stopione masło i dalej ucieramy na gładką masę. Do masy dodajemy serek homogenizowany i cukier waniliowy miksujemy  całość.

Wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je ucierając z masą, przed dodaniem kolejnego.

 Dosypujemy  mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładko.  Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pokruszone ciastka i ugniatamy je, żeby utworzyły równą warstwę. Na warstwę z ciastek wylewamy masę serową i wyrównujemy wierzch.

Maliny miksujemy wylewamy do garnka dodajemy cukier. Gotujemy na średnim ogniu często mieszając, aż do uzyskania konsystencji musu.

Masę serową dekorujemy pasami  z musu malinowego,  rozprowadzamy widelcem , by mus wniknął w sernik.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 °C i pieczemy przez ok. 80 minut. Możemy górę przykryć folią aluminiową jeśli się zbytnio podpieka. Studzimy w piekarniku otwierając drzwiczki.





Polecam również:

sernik z glazurą


Prześlij komentarz