wtorek, 18 listopada 2014

Biszkopt, który zawsze się udaje

Z biszkoptami rożnie  bywa, dość długo wypróbowywałam rożne przepisy. Białka osobno , później żółtka i odwrotnie- żółtka ubić później dodać białka. Czasami się udało, ale nie zawsze. Przepis, który prezentuję dzisiaj jest dość prosty i zawsze się udaje.



SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 0,75 szklani  mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
WYKONANIE


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Po trochę  mąkę wsypywać do masy- mieszać. Dodawać również partiami olej i wodę. Mieszać tak, by wszystkie składniki się połączyły.

Wlać do formy ( jeśli mniejsza, ciasto będzie wysokie) Ja piekłam w formie  30 cm. na 20 cm.  dość duża.

Piec w temperaturze 180  ok 40 min.






SMACZNEGO 

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz