niedziela, 2 listopada 2014

Co zrobić z pigwy gruszkowej?

 Pigwa - to bardzo aromatyczny owoc. Wydaje się ,że przeżywa teraz swój rekonesans. Może w pełni nie docenialiśmy jej wartości. Okazuje się, że w wielu światowych restauracjach znajdziemy dania z pigwy. Pigwa to nie tylko nalewka. Kydońskie jabłko to bardzo stara, grecka nazwa pigwy. W ich mitologii złote jabłko z napisem "dla najpiękniejszej" było właśnie najprawdopodobniej owocem pigwy. Niektórzy uważają też, że rajskie jabłko, które skusiło Ewę, tak naprawdę było pigwą.

Owoce pigwy na surowo są twarde , dlatego  dużo smaczniejsze są wykonane z nich przetwory. Wykorzystuje się je do wykonania aromatycznych , kompotów,syropów , nalewek, konfitur, galaretek.pigwa doskonale łączy  się  z jabłkami, podnosząc ich smak i aromat. Ze względu na dużą ilość pektyn może  służyć do żelowania przetworów o niskiej ich zawartości.




Najprostszy sposób na pigwę to skroić ja w cienkie plastry, przełożyć do słoiczka, dodać tyle  cukru na ile lubimy słodkie. Pasteryzować ok 20 mni. Mamy doskonały dodatek do herbatki.



Polecam również:
 Nalewka z pigwy
Prześlij komentarz