sobota, 8 listopada 2014

Piernik z herbatą

Dzisiaj powstało również ciasto. Bardzo intensywny dzień w kuchni. Piernik przekładany masą z kaszy manny. Stare przepisy zawsze mają w sobie to coś!


SKŁADNIKI

Na ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka oleju
  • ok 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka herbaty czarnej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki  sody
  • przyprawa do pierników.
  Do masy:

  •  6 łyżek błyskawicznej kaszy manny 
  • 1/2 litra mleka
  • 1 niepełna szklana cukru
  • 1 kostka masła
  • sok  z połowy cytryny



WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni-  termoobieg ok 15 min każdy placek.

Szklankę mleka zagotować z cukrem. pozostałe mleko  mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Zagotowujemy , mieszamy-studzimy.

Masło ucieramy i dodajemy po łyżce kaszy. na koniec sok z cytryny. Można dodać trochę alkoholu.








SMACZNEGO
Prześlij komentarz