niedziela, 9 listopada 2014

Pyszna zupa grzybowa z lanymi kluseczkami

Czas na zupę.Tym razem grzybowa. Smak suszonych grzybów trochę przypomina mi  święta Bożego Narodzenia.
 Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami.  To, co na zdjęciu wygląda jak zważona śmietana, to tylko zblendowane grzyby.







SKŁADNIKI

  • 2 szklanki   suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • śmietana dobra do zup najlepiej 30%
  • pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
  • wywar warzywno- mięsny

WYKONANIE

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Potem w tej samej wodzie gotujemy do miękkości. Przecedzamy przez sito z drobnymi oczkami - wywaru z grzybów nie wylewamy, Przecedzając pozbędziemy się nieczystości.

Do wywaru warzywno - mięsnego ok. 2 litry dodajemy wywar z grzybów oraz połowę pokrojonych w paski grzybów. Pozostałe blendujemy i też dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.

Dodajemy śmietanę. Jeśli chcemy , by się nie zważyła, to należy do małego kubeczka dodać  3 łyżki śmietany i trochę gorącej zupy, wymieszać i potem wlać  do zupy.

Lane kluseczki

W małej miseczce  mieszamy 2 jajka , 4 łyżki  mąki i 1 lub 2 łyżki  mleka. Ma powstać gładkie ciasto o konsystencji trochę gęstszej niż na naleśniki. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze z 5 min.  Gotowe.




 SMACZNEGO

Prześlij komentarz