czwartek, 13 listopada 2014

Zapiekanka z ryżu i jabłek

Co zrobić gdy mamy za dużo ryżu? U mnie na  sodko. Zapiekany z z jabłkiem , cynamonem . W sam raz dla łasuchów.

Do tej potrawy nie podaję specjalnych proporcji i ilości składników.
Oczywiście potrzebujemy odgotowany ryż, jabłka, trochę cynamonu, kilka rodzynek, cukier waniliowy, cukier kryształ.

Ryż układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na to jabłka podsmażone. Ja daję  jabłka ze słoika. Posypujemy cynamonem , cukrem waniliowym. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać odrobinę cukru kryształ. Druga warstwa to również ryż, na wierzch odrobinę jabłek. Naczynie zakrywamy  i zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 15 min. Podajemy polane jogurtem, który możemy również posłodzić.



zapiekanka z ryżu i jabłek




zapiekanka z ryżu i jabłek

zapiekanka  z ryżu i jabłek

SMACZNEGO


 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz