wtorek, 30 grudnia 2014

Filet ze szpinakiem w cieście francuskim



To bardzo smaczne danie i dodatkowo pięknie się prezentuje. Smak ciasta francuskiego doskonale łączy się  ze szpinakiem i mięskiem drobiowym. Polecam.





SKŁADNIKI

  • 1 duży płat ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze
  • 1 podwójny filet  z  kurczaka
  • opakowanie szpinaku rozdrobnionego
  • 10 dag. sera koziego
  • pół opakowania sera fetta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól. pieprz do smaku
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • pasta z suszonych pomidorów ( nie musi być)
WYKONANIE

Mięso płuczemy, każdy płat odchudzamy, czyli kroimy w poprzek na cieńszy. Mamy cztery kawałki kurczaka. Do miseczki dodajemy połowę przyprawy do kurczaka dodajemy 1 łyżkę oliwy,  mieszamy. Taką marynatą nacieramy kurczaka i zostawiamy przynajmniej na 3-4 godziny.
 
Przygotowujemy szpinak:


Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę,smażymy na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszamy od czasu do czasu.

Do  cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.

Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.


Płaty  ciasta francuskiego  dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego . Na filet dużo szpinaku, na wierzch pasek sera.

Z prawej i lewej strony ciasta nacinamy paski szerokości 4-5 cm. Tył i przód  szerokie. Zawijamy najpierw przód i tył na farsz, następnie pasek z jednej i pasek z drugiej . Robimy przeplatankę na tzw. mumię.




Ciasto smarujemy rozmąconym jakiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę.




SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz