poniedziałek, 15 grudnia 2014

Kasza jaglana z bakaliami i musem malinowym.

Coś słodkiego na kolację, czasami warto sobie zaserwować. Kasza jaglana jest doskonałą bazą dla wielu dań. Jako jedyna wśród wielu zbóż ma odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu. Dzisiaj propozycja  z bakaliami i musem malinowym.









SKŁADNIKI


  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki wody
  • po 2 łyżki bakalii: rodzynki , żurawina, śliwki suszone, płatki migdałów, orzechy włoskie siekane, daktyle
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  1 łyżka ksylitolu lub opcjonalnie miód
Na sos:
  • 20 dag mrożonych malin( latem świeże) 
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 banan

WYKONANIE

Kasze zalewamy wodą i prażymy na małym ogniu do momentu aż się rozklei. Na chwile nakrywamy garnek ściereczką. Kasza dobrze odparuje. Kiedyś babcie chowały garnek pod pierzynę!! Niestety teraz nie mamy takich specyfików.

Orzechy i migdały prażymy chwilę na ogniu. Śliwkę kroimy w paski , daktyle również. Bakalie zalewamy chwilę gorąca wodą.

 Do kaszy dodajemy bakalie i prażone orzechy z migdałami. Wsypujemy cynamon i cukier Mieszamy wszystko dokładnie.


Farszem napełniamy małą szklaneczkę lub filiżankę, wcześniej zmoczyć woda , wtedy kasza ładnie odstanie.Wyjmujemy z formy i układamy na tacy lub talerzu.


 Maliny, banan oraz cukier blendujemy na mus, którym polewamy nasze danie.




SMACZNEGO 

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz