sobota, 6 grudnia 2014

Ryba po grecku

 Wigilia  i święta coraz bliżej, dlatego typowe potrawy na ten okres coraz bardziej nas interesują.
Postanowiłam zrobić Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak  pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą, a dla smakoszów najważniejsza jest potrawa. Na pewno każda  gospodyni przyrządzi ją inaczej. to tak jak bigos. I cały urok smaku tkwi własnie w tym.  Jesteśmy po prostu niepowtarzalni.




 SKŁADNIKI

  •  3 filety z morszczuka lub innej ryby
  • 4 marchewki , pół pora , gurba część
  • kawałek selera
  • 1 papryka ( u mnie zielona
  • 5 łyżeczek koncentratu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • opcjonalnie sól pieprz, cukier  ( odrobina)
  • 1/4 szklanki wody

WYKONANIE

 Rybę kroimy na małe kawałki, przyprawiamy , przyprawą do ryb. Marchewkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, pora w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z woda i dusimy ok 20 min , od czasu do czasu mieszając. W między czasie smażymy rybę.

Kiedy warzywa są już miękkie  dodajemy koncentrat i musztardę, odrobinę  soli, pieprzu i cukru. Mieszamy.

Część warzyw układamy na dnie półmiska, an to układamy rybę, Na wierzch pozostała ilość warzyw, tak , by zakryć wszystko.

PRZEPIS RÓWNIEŻ W WERSJI FILMOWEJ







Dekorujemy w/g uznania. Podajemy na zimno i na ciepło.








SMACZNEGO


 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz