piątek, 26 grudnia 2014

Snikers

Spotkałam się z rożnymi rodzajami przepisu na snikersa. Uważam ,że ten , który prezentuję, najbardziej upodabnia się do prawdziwego snikersa.



SKŁADNIKI

Ciasto:


  • 1/2 kg, mąki 
  • 1/2 margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki modu
  • 2 jajka 
  • 2 płaskie łyżeczki sody 

Masa:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 margaryna

Karmel orzechowy:

  • 25 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki margaryny
  • masa karmelowa


WYKONANIE 

Z podanych składników zagnieść cisto i podzielić na trzy równe części. Na jedną połowę wylać karmel orzechowy podgrzany na gorąco. Każde ciasto piec 15 min  w temperaturze 180 stopni.

Z podanych składników, oprócz masy karmelowej, ugotować budyń ciepły zmiksować z margaryną. Ciepłym przekładać placki. Na pierwszy masa karmelowa, na drugi masa budyniowa. Na wierzch placek z karmelem orzechowym.  Najlepiej smakuje jak postoi przynajmniej jeden dzień.













SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz