czwartek, 1 stycznia 2015

Barszczyk czerwony na wędzonce

Na Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje naprawdę doskonale.




SKŁADNIKI


  • 1 kg buraków
  • 20 dag. wędzonej kiełbasy wiejskiej 
  • 20 dag szynki
  • 20 dag boczku
  •  pęczek włoszczyzny
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól , pieprz do smaku
  • dwa ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • 1, 5 litra wody
  • 1/2 litra zakwasu buraczanego  (jak nie mamy zakwaszamy winnym octem)  
WYKONANIE


Do wody wrzucamy pokrojoną wędzonkę i gotujemy ok 20 min. Następnie wyjmujemy mięso i dodajemy obrane i pokrojone w cienkie plastry buraki. Warzywa oczyszczamy i również dodajemy do wywaru, wrzucamy suszone grzybki. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości buraków i warzyw. Przecedzamy i doprawiamy zakwasem lub octem. Dodajemy pieprz sól do smaku. Podajemy z uszkami.








SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz