poniedziałek, 5 stycznia 2015

Deser z kaszy jaglanej

Kiedyś nazywana jagłami, trochę zapomniana, obecnie wraca do łask. Powinniśmy jeść kaszę jaglaną, bowiem ma bardzo dużo dobrych właściwości. Przede wszystkim przywraca równowagę kwasowo - zasadowa w naszym organizmie. Poza tym poprawia pamieć i zdolność koncentracji. doskonale wpływa na układ kostny.

Potrawy z kaszy jaglanej są lekkostrawne i smaczne, dlatego dziś polecam deser z kaszy jaglanej z sosem z mrożonej borówki.







SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • szklanka mrożonej borówki lub innych owoców ( w lecie świeże)
  • 1 łyżeczka ksylitolu 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

WYKONANIE

Kaszę zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie wodę i napęcznieje. Często mieszamy. Odstawiamy, nakrywamy i owijamy ściereczka kuchenną, by kasza ładnie "doszła".

Rozmrożone owoce blendujemy z cukrem i jogurtem. Kaszę możemy również zblendować , będzie bardziej delikatna. Nakładamy do pucharków, polewamy sosem owocowym, dekorujemy owocami.

Polecam również inny deser z użyciem kaszy jaglanej:
 Kasza jaglana z bakaliami   




                                   
                                                       
Słodki deser z kaszy jaglanej








SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz