niedziela, 4 stycznia 2015

Kapusta z grzybami i pieczarkami

To bezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętach






SKŁADNIKI

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • szklanka suszonych grzybów
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 marchewki
  • liść laurowy
  • jedna cebula
  • sól, pieprz do smak
  • pół szklanki oleju lnianego toczonego na zimno

WYKONANIE

Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar zostawiamy do kapusty.

Kapustę mocno odciskamy. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukujemy, zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu.

 Cebulę obieramy i  drobno kroimy.

Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy pieczarki i suszone pokrojone grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu.

Do garnka z kapustą dodajemy podduszone grzyby, pieczarki, cebulę,  liście laurowe, wlewamy olej lniany.


Przyprawiamy. Gotujemy do miękkości kapusty, często mieszamy, uważamy, aby się nie przypaliła.




SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz