wtorek, 13 stycznia 2015

Naleśniki ze szpinakiem i sosem jogurtowo - czosnkowym

 Szpinak w mojej kuchni ma swój rekonesans. Często pojawia się na stole i smakuje wszystkim. Dzisiaj polecam pyszne naleśniki z mąki pełnoziarnistej  ze szpinakiem.







SKŁADNIKI

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • woda mineralna gazowana do uzupełnienie gęstości,
  • olej do smarowania patelni
  • 1 łyżka  masła do obsmażenia naleśników.
 Do sosu:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • odrobina soli i pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki musztardy sarepskiej
Nadzienie ze szpinaku  robimy w/g  przepisu na tej STRONIE

WYKONANIE:

Mąkę jajka, sól i  mleko dodać do miski i rozbić, ciągle podlewając wodą gazowana do uzyskania gęstości rzadkiej śmietanki.

Smażyć  na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem. ja smaruję ręcznikiem papierowym zwilżonym w oleju. Wlewać niewielką ilość płynu . Przychylić  patelnię i rozlać po całej. Naleśniki powinny być  cienkie.

Farsz szupinkowy rozsmarowywać cienko na naleśniku. Składać  w trójkąt lub, jak kto woli prostokąt, rulon.

Naleśniki podpiec na gorącym masełku z obu stron. Podawać z sosem jogutrtowo- czosnkowym.


Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać.





SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz