sobota, 10 stycznia 2015

Szarlotka pychotka

Taka szarlotka na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom. Polecam.



SKŁADNIKI 

  • 15 dag masła
  • 12 dag cukru
  • 5 jaj
  • 12 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 5 dag  mąki
  • 2 łyżeczki proszku 
  • jedna łyżeczka cynamonu
  • ok. 1 kg. drobno startych jabłek
  • 1/2  szklanki cukru
  • 2 łyżki budyniu w proszku ( smak waniliowy)
  • 2 szklanki słodkiej śmietany
  • kakao do posypania
  • sok z jednej cytryny

WYKONANIE

Masło utrzeć z cukrem, dodać trzy jajka orzechy,mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w okrągłej tortownicy. Na termoobiegu 160 C ok. 30 min.
Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.

W między czasie przygotować masę jabłeczną.

Jabłka umieścić w garnku, dodać 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, budyń, sok z cytryny i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Masę wyłożyć na upieczone ciasto, pozostawić  do ostygnięcia.

 Śmietanę  ubić na sztywno rozłożyć na ciasto, posypać kakao.




SMACZNEGO


 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz