poniedziałek, 9 lutego 2015

Salceson, ciasto amerykańskie:



Czas na jakieś przepisy, trochę mnie nie było, więc zaniedbałam systematyczne umieszczanie postów. Od dzisiaj nadrabiam zaległości. Dzisiaj na słodko- Ciasto amerykańskie lub salceson. Przepis pachnący cynamonem, wypełniony jabłkami i  orzechami. Polecam.







SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki oleju
  •  5 jajek
  • ok 2 szklanki cukru kryształ
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 szklanki maki pszennej
  • 1 kg. jabłek
  • garść orzechów włoskich
  • cukier puder  do posypania
WYKONANIE

Żółtka  ucieramy z cukrem na biały kolor, dodać cynamon i przesiane kakao.

Do tego wlewamy olej lekko miksujemy.


 Masę przekładamy do większej miski, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę.  Wsypujemy posiekane orzechy, pokrojone w kostkę jabłka Wszystko łączymy masa jest dość gęsta.



Na koniec ubijamy pianę z białek, dodajemy szczyptę soli.
Sztywną pianę dodajemy  do ciasta, delikatnie mieszamy.



Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około godziny
 Po upieczeniu wystudzone  posypujemy cukrem pudrem.







SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz