wtorek, 10 lutego 2015

Szynka drobiowa z czosnkiem, z szynkowaru


Szynkowar staram się wykorzystać w miarę możliwości dość często. To doskonały wynalazek, by przygotować dobre i zdrowe wędliny. Dzisiaj szynka z udźca indyka i piersi drobiowych z kawałkami czosnku. Polecam.






SKŁADNIKI

  • 1 udziec z indyka duży
  • 1 podwójna  pierś drobiowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka soli peklowanej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki przyprawy do drobiu
  • ziele angielskie 3 ziarenka, liść laurowy
  • 5 ząbków czosnku 

 WYKONANIE:

Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy na duże kawałki.

Wrzucamy do miski, dodajemy rozdrobniony liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pozostałe przyprawy, czosnek dajemy w całości jeśli mały, duży przekroić na pół.

 Wsypujemy żelatynę i wlewamy wodę.

Mieszamy długo, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa.
Napełniamy woreczek i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy.

 Trzymamy w chłodnym miejscu ok. 8 godzin.

Gotujemy 1,5 godziny ( mięso drobiowe wymaga krótszego gotowania) w temperaturze 90 stopni.

Studzimy tak ok 5 godzin i gotowe.








SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz