czwartek, 16 kwietnia 2015

Krewetki smażone na maśle z czosnkiem

Krewetki, owoce morza stają się dość popularne jako przekąska. Najlepsze to świeże. Wcześniejszy post  prezentuje przygotowanie świeżych krewetek. Zajrzyjcie TU
 W tym poście polecam krewetki smażone na maśle z czosnkiem i grzankami.




SKŁADNIKI:

Porcja dla dwóch osób.

  • 15 krewetek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę papryczki chili ( dla smakoszy pikantnych dań)
  • 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  •  łyżka posiekanej natki pietruszki
  •  bagietka,


WYKONANIE:

 Krewetki obieramy z pancerza, głowy i jelita Sposób oczyszczania TU.







  Na patelnię dajemy łyżkę masła, wrzucamy obrane krewetki.

 Smażymy na małym ogniu  z jednej strony przez około 2 minuty.

Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chilii.

Przekładamy krewetki na drugą stronę, smażymy 1 minutę.

Następnie podlewamy krewetki winem i lekko odparowujemy płyn.

Dodajemy pozostałą łyżkę masła, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Podajemy ze świeżą bagietką lub grzankami z bagietki. Dekorujemy talerz ćwiartkami cytryny.






SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz