środa, 27 maja 2015

Makowiec z masą budyniową

Dzisiaj propozycja na makowiec, na kruchym spodzie z masą budyniową i przekładany biszkoptem. Bardzo dekoracyjne i smaczne ciasto. Zapraszam na bloga.
`




SKŁADNIKI
Ciasto kruche:

  • 1 margaryna 
  • 3 szklanki mąki 
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko całe plus 2 żółtka

Masa makowa:

  • 1 puszka masy makowej 
  • 3 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej 
  • 4 jajka
  •  łyżki kaszy manny 
Na biszkopt:


  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru kryształu
  •  pół szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • 1 kostka masła

Dodatkowo płatki migdałowe i czekolada gorzka do dekoracji


 WYKONANIE.

Pieczemy biszkopt.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier  dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy.

 Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy w takiej samej foremce, w której będzie pieczony makowiec ( 30x25).

Wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut (w zależności od piekarnika). Wyjmujemy z blaszki i studzimy.

Pieczemy ciasto kruche z makiem.

Z podanych składników zagniatamy ciasto i  wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Masę makową mieszamy  z kaszą, jajkami i skórką pomarańczową.

Ciasto wykładamy na dno blaszki prostokątnej 30x25 i nakłuwamy widelcem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 min na złoty kolor.

Na podpieczony spód ciasta wykładamy masę makową.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min.

Podczas pieczenia makowca robimy masę budyniową. Mleko wlewamy do garnka. Odlewamy 0,5 szklanki. W zimnym mleku rozrabiamy budyń z mąką. Mleko w garnku słodzimy, Gotujemy budyń.
Studzimy . Margarynę ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. 3/4 masy budyniowej wykładamy na ostudzony makowiec. Przekrywamy biszkoptem. Na wierzch wykładamy resztę  masy. Posypujemy płatkami migdałowymi i startą czekoladą.







SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz