wtorek, 26 maja 2015

Placuszki z rabarbarem, morelą i bananem

Nie mogłam się oprzeć, kiedy patrzyłam na leżące w kuchni banany, morele oraz resztki rabarbaru. Dlatego powstały placki misz masz. Owoce wymieszane i te słodkie, i te kwaśne. Musze przyznać, że efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Placuszki wyszły niesamowicie pulchne i smaczne. Połączenie rożnych smaków zrobiło swoje. Zapraszam na bloga.





SKŁADNIKI

Duża porcja

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki kefiru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 morele
  • 2 banany
  • 25 dag rabarbaru
  • 1/24 szklanki cukru
  • olej do smażenia

WYKONANIE

Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na ogniu do momentu, aż rabarbar zmięknie i puści sok.

Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy sodę, kefir, jajka i mieszamy.


Morele i banany kroimy na nieduże kawałki.



Do ciasta dodajemy pokrojone owoce - mieszamy.


Dodajemy rozprażony rabarbar.


Mieszamy razem ze wszystkimi składnikami.

Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej. Kładziemy łyżką drewnianą placki.



Placki odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe.






SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz