poniedziałek, 1 czerwca 2015

Pasztet z fasoli z pieczarkami

Fasola rzadko wykorzystywana w mojej kuchni. Jeżeli już to fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa. Dlatego postanowiłam wypróbować inne danie z fasoli. Przepis odgrzebany ze starej książki, Dania z grochu i fasoli. Pasztet wyszedł typowo "wege.....", bardzo smaczny z dodatkiem sosów.





SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg. fasoli Jaś lub ewentualnie innej białej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 jajka
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 pora
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 20 dag pieczarek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 łyżka oleju do smażenia

WYKONANIE

Fasolę płuczemy i odstawiamy na przynajmniej 12  godzin do namoczenia.
Gotujemy w wodzie do miękkości zielem angielskim i liściem laurowym i warzywami ( oprócz cebuli  )
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy obrane i starce na tarce pieczarki.


Ugotowaną fasolę, cebulę z pieczarkami oraz warzywa miksujemy. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrobioną masę przekładamy do formy.



Pieczemy  w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 60  min. do uzyskania złotego koloru.



Pasztet podajemy  na zimno z pieczywem, sosami  kiszonym ogórkiem.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz