niedziela, 21 czerwca 2015

Truskawkowiec

Ciasto , które prezentuje na blogu powstało na bazie ciasta ananasowiec, ale zmodyfikowane przeze mnie i tylko z truskawkami. Zastanawiałam się jak je nazwać i skoro z ananasów ananasowiec to z truskawek  truskawkowiec. Ciasto bardzo pyszne, winne Polecam





SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa:

  • 70 dag truskawek
  • 2 kisiele truskawkowe z cukrem
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka wody
Do dekoracji:
  • 30 dag truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe


WYKONANIE

Białka  ubijamy ze szczypta soli  na pulchną masę, dodajemy cukier i dalej ubijamy.  Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Pod koniec wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie.
Wylewamy na dużą prostokątna formę , wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 25 min.
Biszkopt będzie niski i o to chodzi, ponieważ ważna jest tutaj masa.


Przygotowujemy masę.
Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do garnka i rozgniatamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi o to, by zostały kawałki truskawek. Podgrzewamy , aż puszczą sok.




Kisiele rozprowadzamy w szklance wody. Wlewamy do truskawek , mieszamy aż powstanie gęsta masa.


Odstawiamy z ognia.  Do gorącej masy dodajemy masło i miksujemy.


Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.


W tym  czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody.

Truskawki do dekoracji płuczemy i obieramy z szypułek. Przekrawamy na połowę i układamy na masie truskawkowej


Zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy do lodówki. Ciasto powinno postać w lodówce ok 2-3 godziny.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz