środa, 15 lipca 2015

Tarta malinowa z mascarpone

Sezon na maliny, więc działam z tymi owocami. Dzisiaj tarta z malinami, a wkrótce inne przepisy  z tym jakże przepysznym owocem.





SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka

Krem:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru.
  • opcjonalnie serek Danio waniliowy
Maliny lub inne owoce ok, 1/2 kg.


WYKONANIE

Z podanych składników na ciasto wyrabiamy spód do tarty  i wkładamy  na chwilę do lodówki.

Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Schłodzonym  ciastem wykładamy formę. nakłuwamy  widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170'C, pieczemy  ok. 30 min. Ciasto studzimy.

Śmietanę ubijamy razem z cukrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Możemy dodatkowo dodać jeden serek Danio. Masę wykładamy na upieczone ciasto.

Układamy maliny. Wstawiamy do lodówki, by ciasto schłodzić.






SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz