poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Ciasto jogurtowe ze śliwkami


Dzisiaj ciasto na pożegnanie wakacji. Szybkie, smaczne i chyba dość popularne. Można bez owoców, można z owocami. U mnie ostatnio królują śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią  się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony Danusi. U mnie inne owoce i małe zmiany.






SKŁADNIKI
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g)
  • 1 szklanka  drobnego cukru 
  •  4  jajka
  • szklanka oleju rzepakowego
  • 350 g  jogurtu naturalnego  gęstego
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 kg śliwek węgierek (duże)

WYKONANIE

Śliwki płuczemy, kroimy na pół , usuwamy pestki

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy olej i jogurt i delikatnie mieszamy.

Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników .

Śliwki układamy na cieście i dociskamy.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 min

Ciasto posypujemy cukrem pudrem.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz