wtorek, 10 listopada 2015

Rogale z nadzieniem wiśniowym

Rogale nie piekę zbyt często, ale przy okazji św. Marcina, zdecydowałam ,że zamiast kruchych ciasteczek będą rogale. Tym bardziej, że mój syn  Marcin jutro nas odwiedzi ze swoją córeczką. Rogale na pewno polubi Ola. Przepis bardzo prosty, a wypiek udaje się doskonale. Rogaliki są chrupiące i  miękkie.






SKŁADNIKI

  • 60 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 35 dag margaryny
  •  jajko do smarowania
  • konfitury wiśniowe
WYKONANIE

 Mąkę przesiewamy i siekamy z margaryną. Robimy dołek i dodajemy pozostałe składniki Zagniatamy ciasto. Jeśli za rzadkie podsypujemy mąką.
 Formujemy gruby podłużny wałek i kroimy na kawałki. 


Każdy kawałek rozwałkowujemy na okrągło o grubości ok. 3 milimetry. Koła wyjdą nam rożne, dlatego rogale będą jedne większe drugie mniejsze. 


Ciasto dzielimy na 8 części. Na każda nakładamy konfiturę. Zwijamy od szerszej części do środka.






Rogale smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Ciasto nie ma w sobie cukru, dlatego dla słodkości możemy odrobin oprószyć.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz