piątek, 18 grudnia 2015

Śledzie w oleju z cebulką

Święta Bożego Narodzenia, Wigilia w szczególności kojarzą się z popularnymi polskimi śledziami. W dzisiejszym poście proponuję  przygotowanie bazy śledziowej, która stanie się dla nas wyjściem do przyrządzenia rożnych rodzajów śledzi.  Śledzie w oleju z odrobiną cebuli , ziela angielskiego i liścia laurowego są naprawdę doskonałe same w sobie.




SKŁADNIKI

  • 1 kg słonych płatów śledziowych np.  matias
  • 2 cebule 
  • 3/4  szklanki oleju rzepakowego
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu

WYKONANIE

Śledzie płuczemy pod  zimną wodą, zalewamy wodą  i  moczymy kilka godzin. Co jakiś czas zmieniamy wodę.

Kiedy śledzie stracą już swoją słoność (możemy spróbować). Ocieramy je na ręczniku papierowym.

Do słoika wlewamy olej, wrzucamy liście , pieprz i ziele..

Śledzie kroimy na kawałki , z jednego płata trzy.

Układamy warstwami w słoiku, Każdą warstwę posypujemy skrojoną w kostkę cebulką.

Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Baza  po kilku godzinach gotowa.






SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz