sobota, 20 lutego 2016

Bułeczki domowe - grahamki

Nic nie zastąpi domowych , chrupiących ,świeżych bułeczek, Warto więc od czasu do czasu zafundować swojej rodzinie taka przyjemność. Dzisiaj propozycja bułek grahamek posypanych ziarnami słoneczniki i siemienia lnianego. Przepis naprawdę prosty, warto spróbować.





SKŁADNIKI:
Ok. 12 małych bułeczek
  • 30 dag. mąki graham
  • 25 dag. mąki pszennej 
  • 50 g. drożdży świeże lub mała paczka instant - suszone
  • ok. 300 ml. mleka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju


WYKONANIE

 Mąkę mieszamy z drożdżami instant, jeśli mamy świeże to rozcieramy z łyżeczką mąki, szczyptą soli, cukru oraz odrobiną mleka.

Wlewamy na mąkę i leciutko oprószamy mąką, czekamy aż chwilę podrosną.

Dodajemy sól, cukier, miód. Wyrabiamy ciasto. Ja robię to ręką, muszę czuć to ciasto.
Kiedy odstaje już od ręki wlewamy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy.

Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.

Z ciasta wyrabiamy ręką małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy białkiem , posypujemy słonecznikiem, lub dowolnym ziarnem.

Bułki zostawimy na blaszce, aż chwilę podrosną.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 min





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz