sobota, 18 czerwca 2016

Ogórki kiszone- małosolne

Chyba najlepsze na świecie, Takie niedokiszone ogóreczki smakują z kromką chleba, z domowym smalcem. Takie zestawienie to  powrót do starych metod naszych babć. Coraz bardziej popularne i zdrowe. Dzisiaj polecam bardzo prosty sposób na kiszone, małosolne ogórki. Jeśli  postoją dłużej nie będą już małosolne.



SKŁADNIKI
Na małą porcję

  • Ogórki małe, twarde, gruntowe na 2 litrowy garnek o 1 kg. ogórków
  • Woda przegotowana  tyle , by przykryć ogórki.
  • 1,5 płaskiej łyżki soli na litr wody.
  • 1 kwiatostan kopru z łodyżkami.
  • 1 mała główka czosnki.
  • liść lub korzeń chrzanu, jeśli nie  mamy, mogą być liście czarnej porzeczki.

WYKONANIE

Ogórki myjemy w zimnej wodzie. Osuwamy szypułki i układam ciasno w słoju lub kamiennym garnku. Pomiędzy ogórkami wciskamy koper koper, ząbki czosnku, pokrojony  paseczki chrzan i liście.

Na tę ilość ogórków 2 litry wody zagotowanej, do której dodajemy sól i rozpuszczamy. Zalewamy ogórki tak , by je zakryć. Nakrywamy talerzykiem i wstawiamy w miejsce, które nie jest nasłonecznione. Ogórki małosolne są już dobre po 1 dobie.






SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz