piątek, 28 października 2016

Pieczeń z kawałkami kurczaka

Pieczeń wieprzowa z kawałkami, z piersi kurczaka to mój eksperyment, który wydaje się trafiony. Baza to oczywiście mięso wieprzowo - drobiowe, ale uzupełnione sporymi kawałkami kurczaka. Polecam na długi weekend coś domowego zamiast sklepowych wędlin.





SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • 0, 5 kg. mięsa drobiowego z indyka ( np. udziec )
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 sucha bułka
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE

Mięso mielimy tak, jak do mielonych. Bułkę moczymy w mleku. Cebulkę kroimy w kostkę i podduszamy na odrobinie oleju. Do zmielonego mięsa dodajemy wyciśniętą z moczenia bułkę, Podsmażoną cebulkę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę,majeranek. Solimy                 i pieprzymy do smaku. Mięso dokładnie wyrabiamy aż dobrze się połączy.
Pierś z kurczaka płuczemy. Obsuszamy rącznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę. Kawałki kurczaka dodajemy do mięsa i jeszcze raz dobrze wyrabiamy, by połączyć kawałki piersi z mięsem mielonym. Masę mięsną wkładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze uciskamy, by pozbyć się pustych miejsc, które powstaję pomiędzy kawałkami kurczaka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 1,5 godziny.

Mięso studzimy. Zimne doskonale się kroi. Może być podawane na zimno lub na gorąco do obiadu polane sosem.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz