wtorek, 4 października 2016

Szarlotka z kawałkami jabłek

Szarlotka , jabłecznik, czy jak tam zwał, w każdym razie ciasto z dużą ilością jabłek zawsze będzie w moim smakowym menu na pierwszym miejscu. Dodatkowo jeszcze ciepłe to poezja dla mojego podniebienia. Czy też tak macie?  Dzisiaj szarlotka na kruchym spodzie z dużymi kawałkami jabłek. Wiemy, że jesienią  najlepsze jabłka do szarlotki to  antonówki. Polecam.



SKŁADNIKI

Kruche ciasto

  • 50 dag.maki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 25 dag. masła, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany , np 18%
Masa jabłkowa

  • około 3 kg. jabłek  antonówek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru kryształ

WYKONANIE

Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodajemy starte na tarce masło. Rozcieramy w dłoniach lub siekamy  w celu połączenia. Dodajemy pozostałe składniki 2/3 ciasta wykładamy na spód blaszki (25x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jedno i drugie ciasto chłodzimy w lodówce.

W tym czasie przygotowujemy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne. Jabłka dzielimy na ósemki. Posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy i  odstawiamy na około 30 min.

Na spód ciasta wykładamy jabłka. Górę przykrywamy 1/3 rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.  Ciepłe podajemy z lodami.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz