czwartek, 26 lutego 2015

Ciasto Fale Dunaju


To ciasto powróciło do łask w mojej kuchni. Przepis bardzo stary, ale bardzo dobry. Dlatego polecam wszystkim spróbujcie na pewno się rozsmakujecie.






SKŁADNIKI

Ciasto

  • margaryna 
  • 1 szk. cukru
  • 5 jajek
  • 2 szk. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
do ciasta 1 kg jabłek

krem

  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 kostki masła 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • żółtko

Polewa:

  • odrobina mleka
  • gorzka czekolada

WYKONANIE

Jabłka obieramy i kroimy w plastry.

 Margarynę ucieramy z cukrem  i dodajemy po jednym  żółtku. Ucieramy na jednolitą masę.

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając.

Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Mieszamy  za pomocą miksera.

Wykładamy  na blachę  połowę ciasta, a do pozostałej części dodajemy kakao i wylewamy na górę.

Na ciasto wciskamy jabłka układając  w jodełkę,

Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 1 godz.

W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem.

Gotujemy 2 budynie, studzimy.

Ucieramy masło z cukrem, żółtkiem i cukrem pudrem. Dodajemy powoli schłodzony budyń.

Czekoladę rozpuszczamy w odrobinie mleka. Tak żeby była płynna ale niezbyt rzadka.

Na upieczone, ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy i polewamy czekoladą.
 Po wierzchu można posypać orzechami włoskimi.

Ciasto pozostawiamy do schłodzenia.






SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi będzie jeżeli zostawisz swój komentarz