Dobra i smaczna odmiana naleśników z mięsem i pieczarkami. Dodatkowy i oryginalny smak potrawy to sos pomidorowy, z którym zapiekamy naleśniki. Przepis na sos TU
SKŁADNIKI
Ciasto naleśnikowe
WYKONANIE
Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i dokładnie miksujemy.
Smażymy naleśniki, nacierając delikatnie patelnię olejem.
Pieczarki płuczemy obieramy ze skórki , kroimy na drobne kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę lekko obsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki. Smażymy aż odparują.
Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy.
Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Farsz lekko blendujemy, żeby pozbyć się grudek.
Następnie podgrzewając dodajemy ok. 10 dag startego żółtego ser. Ser sprawi,że farsz będzie bardziej zwięzły.Placki naleśnikowe smarujemy farszem, zwijmy.
Układamy w naczyniu żaroodpornym,wsmarowanym tłuszczem. Z podanej porcji wychodzi 10
naleśników, ułożonych w dwóch warstwach.

Przygotowujemy sos w/g przepisu. Polewamy naleśniki. Posypujemy żółtym serem.
Zapiekamy 30 min. w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Ciasto naleśnikowe
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 2 jajka
Farsz:
- 30 dag. mięsa mielonego
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 25 dag sera żółtego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego
WYKONANIE
Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i dokładnie miksujemy.
Smażymy naleśniki, nacierając delikatnie patelnię olejem.
Pieczarki płuczemy obieramy ze skórki , kroimy na drobne kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę lekko obsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki. Smażymy aż odparują.
Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy.
Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Farsz lekko blendujemy, żeby pozbyć się grudek.
Następnie podgrzewając dodajemy ok. 10 dag startego żółtego ser. Ser sprawi,że farsz będzie bardziej zwięzły.Placki naleśnikowe smarujemy farszem, zwijmy.
Układamy w naczyniu żaroodpornym,wsmarowanym tłuszczem. Z podanej porcji wychodzi 10
naleśników, ułożonych w dwóch warstwach.

Przygotowujemy sos w/g przepisu. Polewamy naleśniki. Posypujemy żółtym serem.
Zapiekamy 30 min. w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Jestem całkowicie uzależniona od naleśników, choć rożnie mi wychodzą, bo nie trzyma się przepisów, spróbuję zrobić według twego :)
OdpowiedzUsuń