sobota, 26 września 2015

Zapiekanka naleśnikowa w sosie pomidorowym

Pomysł na wykorzystanie resztek. Naleśniki z farszem z  mięsa gotowanego , kalafiorem, zapiekane w sosie pomidorowym. To taki mój autorski pomysł, ale przyznam,że wyszedł bardzo smaczny i mogę dalej polecić.




SKŁADNIKI:

Ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  •  1/2 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli 
  • 2 jajka

Farsz:

  • mięso gotowane z rosołu  ( u mnie 2 udka )
  • 1/4 kalafiora
  • odrobinę  rosołu ( farsz będzie wtedy rzadki )
  • sól, pieprz do smaku

Sos pomidorowy:

  • 5-6 dużych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • świeża lub suszona bazylia,
  • 1/4 łyżeczki tymianku, majeranku
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki oliwy
Dodatkowo na wierzch zapiekanki ser żółty



WYKONANIE

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest z rzadkie dodajemy mąkę , jeśli za gęste wodę lub mleko.

Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni ( ja smaruje pędzelkiem i olejem patelnię) Placki smażymy z obu stron, do zarumienienia.

Kalafior gotujemy, studzimy. Mięso i kalafior  rozdrabniamy blenderem, Dodajemy sól pieprz. podlewamy rosołem i wyrabiamy masę.

Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w szeroki rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym.



Przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy drobno.

Cebulkę lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory zioła. Nakrywamy i na małym ogniu dusimy ,aż się rozgotują i powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą pieprzem cukrem.

Na koniec dodajemy czosnek pokrojony w drobną kostkę.

Naleśniki zalewamy sosem, posypujemy serem.




Zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 20 min przykryte folią aluminiową i potem jeszcze odkryte ok 15 min.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz