sobota, 12 listopada 2016

Schab gotowany soczysty

Schab gotowany i to w 10 minut? Raczej nie do uwierzenia, że da się to zjeść. Też tak myślałam dopóki nie spróbowałam zrobić. Schab jest naprawdę miękki i soczysty, a przede wszystkim dietetyczny.




SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości
  • ok.3 litrów wody
  • 4 łyżki soli
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • zioła suszone typu: majeranek, tymianek, cząber ( razem 2 łyżki)
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

WYKONANIE

Schab płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym. Nacieramy dwiema łyżeczkami soli i odrobiną suszonych ziół. Pozostałe zostawiamy do gotowania. Tak przyprawiony schab zostawiamy na dobę   w chłodnym miejscu.

Na drugi dzień do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy majonez, musztardę sól, pieprz. Zioła roztarte w dłoniach, ziele angielskie, pokruszone liście laurowe, pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wszystko mieszamy. Wkładamy schab. Od chwili zagotowania gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy mięso w wywarze na dobę. po tym czasie znowu doprowadzamy do wrzenia i ponownie gotujemy ok. 10 min. Wyłączamy gaz i mięso w wodzie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Trochę to wszystko trwa, ale warto, bo smak idealny.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz