piątek, 14 kwietnia 2017

Mazurek z masą kajmakowo - orzechową

Mazurek tradycyjny już gotowy. W takim razie dzielę się przepisem, bowiem przepis na ciasto  bardzo dobry, a to przecież podstawa wszystkich mazurków.   





Ciasto

  • 30 dag. mąki krupczatki
  • 25 dag mąki tortowej 
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 5 żółtek;
  • kostka margaryny.
Dodatki do masy:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 1/2 szklanki orzechów lasowych zmielonych
  • 1/4 kostki masła
  • dżem wiśniowy lub inny
Wykonanie.

Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy i dzielimy  na pół. Jedną część dekorujemy dookoła ozdobnym wałkiem z ciasta. Pieczemy  w temperaturze ok. 180 stopni na złoty kolor.

Ciasto  studzimy. Spody do mazurków można upiec nawet kulka dni wcześniej.


Pierwszą część smarujemy dżemem, przykrywamy drugim ciastem z  ozdobnym wałkiem.

Na wierzch rozkładamy masę kajmakową utartą z masłem i mielonymi orzechami.

Wierzch mazurka dekorujemy według własnych inwencji. 


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz