Mazurek tradycyjny już gotowy. W takim razie dzielę się przepisem, bowiem przepis na ciasto bardzo dobry, a to przecież podstawa wszystkich mazurków.
Ciasto
- 30 dag. mąki krupczatki
- 25 dag mąki tortowej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- łyżeczka
proszku do pieczenia;
- 1/2 szklanki cukru;
- 5
żółtek;
- kostka
margaryny.
Dodatki do masy:
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 1/2 szklanki orzechów lasowych zmielonych
- 1/4 kostki masła
- dżem wiśniowy lub inny
Wykonanie.
Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy i dzielimy na pół. Jedną część dekorujemy dookoła ozdobnym wałkiem z ciasta. Pieczemy w
temperaturze ok. 180 stopni na złoty kolor.
Ciasto studzimy. Spody do mazurków można upiec nawet kulka dni wcześniej.
Pierwszą część smarujemy dżemem, przykrywamy drugim ciastem z ozdobnym wałkiem.
Na wierzch rozkładamy masę kajmakową utartą z masłem i mielonymi orzechami.
Wierzch mazurka dekorujemy według własnych inwencji.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Ciasto studzimy. Spody do mazurków można upiec nawet kulka dni wcześniej.
Pierwszą część smarujemy dżemem, przykrywamy drugim ciastem z ozdobnym wałkiem.
Na wierzch rozkładamy masę kajmakową utartą z masłem i mielonymi orzechami.
Wierzch mazurka dekorujemy według własnych inwencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz