sobota, 17 września 2016

Chutney śliwkowy


Sezon na śliwkowe przetwory w sam raz, w takim razie zróbmy coś extra, nie tylko na słodko. Proponuję pobawić się trochę w kuchni i zrobić sos śliwkowy tzw. chutney. Jest to sos używany w kuchni indyjskiej. Przyrządzamy go z rożnych owoców i warzyw na bazie rożnych przypraw, rodzynek, czosnku. Mnie oczarował smakiem imbiru, goździków, curry. Sos można komponować wg. własnego upodobania.Jeśli lubimy wyraźny smak przypraw orientalnych to dodajemy ich więcej.  Chutney to doskonały dodatek to wszelkiego rodzaju mięs. Dzisiaj przepis na chutney ze śliwek.




SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek
  • 2-3 duże cebule czerwone
  • szklanka rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki roztłuczonej kolendry
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka miodu
  • 6-7 łyżek octu balsamicznego
  • 3 łyżki octu jabłkowego

WYKONANIE

Śliwki płuczemy, wyjmujemy pestki. Wkładamy do garnka i podgrzewamy do momentu aż puszczą sok. Następnie zmniejszamy temperaturę gotowania.

W miedzy czasie obieramy cebule i kroimy w duże kawałki, lekko podduszamy na łyżce oleju.
Goździki miażdżymy w moździerzu  ( jeśli nie mamy to na desce tłuczkiem do mięsa) tak samo postępujemy z kolendrą. Imbir ścieramy na średnich oczkach tarki. Wszystkie podane w przepisie składniki (oprócz octu) dodajemy do śliwek. Przykrywamy i dusimy ok. 1, 5 godziny od czasu , do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy ocet balsamiczny i jabłkowy.
Ja zawsze wszystko smakuję i jeśli stwierdzam ,że czegoś mi brakuje w smaku , to dodaję. Sos powinien być winny o lekkim smaku przypraw.
Gorący sos przekładamy do słoików. Dla pewności można pasteryzować ok. 10 min.


 



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz