Tym razem kolejny sos indyjski na bazie pomidorów i jabłek oraz korzennych przypraw. Chutney pomidorowy bardziej ostrzejszy niż śliwkowy, przynajmniej w moim przepisie. W posmaku wyraźnie czuć goździki, więc jeśli ktoś nie lubi można dać ich mniej. TU Chutney śliwkowy.
WYKONANIE
Pomidory do sosu powinny być bardzo dojrzałe. Sparzamy skórkę i obieramy. Wrzucamy pokrojone do dużego garnka z grubym dnem.
Jabłka kroimy w kostkę . Cebulę kroimy w dużą kostkę. Czosnek wyciskamy, papryczki siekamy na drobne kawałki. Imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach. Gorczycę i goździki rozdrabniamy w moździerzu. Wszystko dodajemy do pomidorów wrzucając przyprawy i rodzynki. Ocet dodamy na koniec. Gotujemy na małym ogniu, często mieszamy,aż odparuje woda. Przygotowanie chutneya pomidorowego wymaga sporo czasu. Sami kontrolujemy kiedy potrwa będzie w miarę gęsta. Najczęściej trwa to ok. 2 godz. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Przekładamy do wyparzonych słoików. Dal pewności, zawsze pasteryzuję ok 10 min, ponieważ łatwiej go przechować na zimę.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1/2 kg jabłek (najlepiej kwaśne,np. antonówki)
- 4 cebule średniej wielkości
- świeży imbir ok 2 cm
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 małe ostre papryczki lub łyżeczka pieprzu cayenne
- 3 szklanki rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki goździków
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki octu winnego ( czerwonego)
WYKONANIE
Pomidory do sosu powinny być bardzo dojrzałe. Sparzamy skórkę i obieramy. Wrzucamy pokrojone do dużego garnka z grubym dnem.
Jabłka kroimy w kostkę . Cebulę kroimy w dużą kostkę. Czosnek wyciskamy, papryczki siekamy na drobne kawałki. Imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach. Gorczycę i goździki rozdrabniamy w moździerzu. Wszystko dodajemy do pomidorów wrzucając przyprawy i rodzynki. Ocet dodamy na koniec. Gotujemy na małym ogniu, często mieszamy,aż odparuje woda. Przygotowanie chutneya pomidorowego wymaga sporo czasu. Sami kontrolujemy kiedy potrwa będzie w miarę gęsta. Najczęściej trwa to ok. 2 godz. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Przekładamy do wyparzonych słoików. Dal pewności, zawsze pasteryzuję ok 10 min, ponieważ łatwiej go przechować na zimę.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz