Ciasto , które doskonale smakuje i przyciąga swoim wyglądem. Polecam na długi weekend.
SKŁADNIKI
Ciasto jasne:
- 6 białek
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 całe jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju ( najlepiej rzepakowy)
Masa:
- 1 budyń waniliowy
- 1 i 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- torebka cukru waniliowego
- 25 dag margaryny
Galaretka
- 2 galaretki np. wiśniowe
- 1/2 litra wody
Napar kawowy:
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka wody
Dodatkowo:
- okrągłe biszkopty
Jasne ciasto:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie delikatnie mieszając, dodajemy mąkę,ocet, olej, proszek.
Ciasto ciemne:
Żółtka razem z całymi jajkami ucieramy z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodajemy mąkę, olej, proszek i kakao.
Formę wielkości (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia, a potem na przemian układamy ciasto raz ciemne, raz jasne. Możemy delikatnie wymieszać widelcem.
Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.
Krem:
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami, a resztę mleka mieszamy z budyniem. Do gotującego się mleka wlewamy budyń. Zagotowujemy i studzimy.
Margarynę ucieramy na puch, stopniowo dodajemy y budyń.
Galaretka
Wodę zagotowujemy potem łączymy z galaretką. odstawiamy do wystudzenia.
Napar
Z podanych składników robimy napar i studzimy.
Przekładamy ciasto:
Pierwszy blat możemy nasączyć naparem z herbaty, nakładamy połowę kremu.
Następnie kładziemy okrągłe biszkopty nasączone w naparze w z kawy. Wlewamy tężejącą galaretkę.
Odstawiamy do ostudzenia, a następbie kłądziemy pozostały krem . Przykrywamy drugą częścia ciasta.
Można udekorować polewą, u mnie bez polewy.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz