sobota, 24 września 2016

Sernik z malinami

Sernik, który dzisiaj prezentuję różni się tym od innych senników, że smakuje trochę sernikowo i malinowo. Maliny, które znajdują się na górze ciasta, nadają nie tylko wykwintnego smaku, ale stanowią również piękną dekorację. Polecam wypróbujcie, bo warto.




SKŁADNIKI

  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na polewę:
  • 1 kg malin świeżych lub  mroźnych
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru
WYKONANIE:

 Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.następnie wrzucamy  po łyżce twarogu. dalej ucieramy. na koniec dodajemy  ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.  Przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.

W między czasie wrzucamy do garnka maliny rozgrzewamy dodajemy cukier i chwilę smażymy, aż woda odparuje. W 1/4 szklanki gorącej wody rozprowadzamy żelatynę, dodajemy do malin.
Gorącą masę wylewamy na sernik. Odstawiamy do zastygnięcia.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz